Francuskie tosty z truskawkami
(pyszneeee, jak spróbujesz, zrobisz nie jeden raz!!! :-)))
4 porcje
1 chałka
0,5-1kg truskawek
2 szklanki mleka
2 jajka
2 łyżki miodu płynnego ( lub cukier)
masło -margaryna śniadaniowa
płatki migdałowe
likier owocowy (ja dałam agrestówkę)
śmietana 12-18%
likier i śmietana niekoniecznie
Mleko, jajka i miód roztrzepujemy w szerokim i głębokim naczyniu. Chałkę kroimy na kromki grubości ok.2 cm. Zanurzamy kromki w przygotowanym wcześniej mleku, aby trochę nasiąknęły z obu stron.
Przygotowujemy truskawki. Część rozgniatamy widelcem dodajemy cukier do smaku, a część kroimy w plasterki i polewamy likierem.
W tym czasie na rozgrzaną patelnie dodajemy masło i jak się roztopi układamy namoczone wcześniej kromki chałki i podpiekamy. Posypujemy po wierzchu płatkami migdałowymi i po chwili obracamy na drugą stronę. Płatki zrumienią się razem z chałką. Wszystko trwa klika minut.
Następnie wykładamy na talerzyki chałkę, rozgniecione truskawki, kleksy ze śmietany i pokrojone truskawki na wierzch. Dekorujemy listkiem mięty. Teraz można się delektować i robic dokładki, może nie wygląda zbyt efektownie, ale za to jak smakuje!!!.
Dziękuję słodko wszystkim, którzy mnie odwiedzili i jeszcze mam nadzieje powrócą na blog moich rozmaitości:-)) życzę wszystkim miłych wrażeń smakowych Beata
Ale pyszna chałka, mniami
OdpowiedzUsuńParece delicioso, hummmm!!!!!
OdpowiedzUsuńUm abraço.
Tak, naprawde to delicja, smakuje wysmienicie również zimą z rozmrożonymi truskawkami lub konfiturą, polecam i pozdrawiam:-) Beata
OdpowiedzUsuń