piątek, 28 czerwca 2013

Pyszny deser na zakończenie sezonu truskawkowego.


Francuskie tosty z truskawkami 
(pyszneeee, jak spróbujesz, zrobisz nie jeden raz!!! :-)))


4 porcje

1 chałka
0,5-1kg truskawek
2 szklanki mleka
2 jajka
2 łyżki miodu płynnego ( lub cukier)
masło -margaryna śniadaniowa
płatki migdałowe
likier owocowy (ja dałam agrestówkę)
śmietana 12-18%
likier i śmietana niekoniecznie



Mleko, jajka i miód roztrzepujemy w szerokim i głębokim naczyniu. Chałkę kroimy na kromki grubości ok.2 cm. Zanurzamy kromki w przygotowanym wcześniej mleku, aby trochę nasiąknęły z obu stron.




Przygotowujemy truskawki. Część rozgniatamy widelcem dodajemy cukier do smaku, a część kroimy w plasterki i polewamy likierem.


 
 
 
 W tym czasie na rozgrzaną patelnie dodajemy masło i jak się roztopi układamy namoczone wcześniej kromki  chałki i podpiekamy. Posypujemy po wierzchu płatkami migdałowymi i po chwili obracamy na drugą stronę. Płatki zrumienią się razem z chałką. Wszystko trwa klika minut.
 
 
 
Następnie wykładamy na talerzyki chałkę, rozgniecione truskawki, kleksy ze śmietany i pokrojone truskawki na wierzch. Dekorujemy listkiem mięty.  Teraz można się delektować i robic dokładki, może nie wygląda zbyt efektownie, ale za to jak smakuje!!!.
 

 
Dziękuję słodko wszystkim, którzy mnie odwiedzili i jeszcze mam nadzieje powrócą na blog moich rozmaitości:-)) życzę wszystkim miłych wrażeń smakowych  Beata 
 



3 komentarze:

  1. Tak, naprawde to delicja, smakuje wysmienicie również zimą z rozmrożonymi truskawkami lub konfiturą, polecam i pozdrawiam:-) Beata

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...